De geschiedenis van een vorkheftruck

Een vorkheftruck staat ook wel bekend als een heftruck of een vorklift en werd ontwikkeld in Amerika in 1922 en het was het idee om arbeidsbesparende gemotoriseerde transport- en heftrucks voor intern gebruik te ontwikkelen. De truck kon goederen optillen en verplaatsen die ergens anders weer nodig waren. Nadat er werd gezien hoe handig een vorkheftruck is werden er upgrades aangedaan. Er werden allerlei nieuwe types bedacht zoals, heftruck met meervoudige vorken, een stapelaar, zijlader, verreiker en een reachtruck. Er volgde vernieuwingen zoals, elektromotoren en voorwielaandrijving en achterwielaandrijving. Als je destijds een arbeidsbesparende machine nodig had dan moest je een vorkheftruck kopen.

Kenmerken van een vorkheftruck

Vele vorkheftrucks zijn voorzien van een verbrandingsmotor, in Nederland is een lpg couranter en in Frankrijk tevens ook. Soms hebben de vorkheftrucks ook een dieselmotor wat vooral in België wordt gebruikt. De reden dat er geen benzinemotoren meer in zitten is, omdat de brandstofkosten veel te hoog zijn. Een vorkheftruck kopen in een bedrijfshal moet dan ook met een lpg motor en niet met diesel. De energie die van een elektromotor afkomt bij een elektromotor wordt opgeslagen in een tractiebatterij. 

Het kenmerkende van een vorkheftruck is natuurlijk de vork die eigenlijk ook wel de ‘lepels’ worden genoemd. Die lepels zijn de metalen strippen die taps toelopen die onder de pallet worden gestoken om de pallet op te tillen. Het bouwwerk wat bovenop de vorkheftruck zit wordt de kooiconstructie genoemd en beschermt de bestuurder tegen een beknelling en na het omvallen of het omvallen tegen een andere lading pallets of voorraad. Veel van die vorkheftrucks worden alleen verkocht met een veiligheidsgordel. Een vorkheftruck kopen moet je dus eigenlijk doen met een kooiconstructie, want dat is wel het veiligst.

De regels van een vorkheftruck

De werknemers moeten volgens de Nederlandse Arbowet voldoende deskundigheid beschikken over de vorkheftruck. Een vorkheftruck kopen gaat dus niet zomaar, alleen werknemers met arbeidsmiddelen die zijn gecertificeerd mogen met een vorkheftruck werken. Door de arbeidsinspectie, de szw wordt er nauwkeurig op gelet of je wel alles op een rijtje hebt staan. Mocht je een overtreding plegen, dan wordt het afgedaan als economisch delict. De geldigheid van een certificaat voor een vorkheftruck is 5 jaar geldig. Overigens zijn dit allemaal de Nederlandse regels.

De belgische regels zijn ietsjes anders. Volgens de Belgische wetgeving voer je een veiligheidsfunctie uit volgens de Codex. Als je naar het tweede hoofdstuk gaat van het vierde boek van de Codex staan welke maatregelen een werkgever zou moeten treffen zodat de werknemers een mobiel arbeidsmiddel mogen gebruiken. Een vorkheftruck kopen kan dus in Nederland en België met bijna dezelfde certificaten alleen is het net iets anders.