Wanneer mensen aan freelancers denken, dan hebben ze vaak een heel specifiek beeld voor zich. Waarschijnlijk van een hippe, jonge professional die in een Starbucks achter een laptop zit en foto’s bewerkt of sociale media marketing aan het doen is. Maar de wereld van freelancers ofwel zzp’ers is natuurlijk veel groter dan dat. In dit artikel bespreken we manieren waarop je op een hele unieke manier freelancer kunt zijn, namelijk in de landbouw.

Mogelijkheden

In tegenstelling tot wat sommigen denken zijn er ontzettend veel mogelijkheden om als freelancer in de landbouw te werken. Je kunt zonder dat je aan een duur eigen bedrijf of eigen land vastzit, toch goed verdienen met werken op het land. Je kunt zelf bepalen wanneer, waar en voor wie je werkt en daar een goed tarief voor vragen. Zeker als je bepaalde specialistische kennis opbouwt. Op deze manier kun je heel gemakkelijk goed verdienen. Maar natuurlijk is het niet allemaal even gemakkelijk. Je zult bijvoorbeeld ook bepaalde seizoenen hebben waar er een stuk minder werk is.

Opdrachten krijgen

Veel boeren kunnen zzp’ers goed gebruiken. Ze gebruiken zzp’ers graag omdat ze dan niet voor langere periodes aan deze werknemers vastzitten. Als je al veel gewerkt hebt als agrariër dan zijn er vast boeren die je kent die je diensten goed kunnen gebruiken. Ook kun je klussen vinden in vakbladen en via het internet.

Investeer

Een hele goede manier om in een klap meer waard te zijn als zzp’er is door te investeren. Ofwel in specialistische kennis of in machines. Denk bijvoorbeeld aan een hoogwerker. Je kunt jezelf in combinatie met deze machine aanprijzen of de machine verhuren. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van Pieter van den Middelaar. Deze jonge ondernemer heeft een hoogtewerker omgebouwd en verwijdert daar nu processie rupsen mee. Hier krijgt hij heel goed voor betaald. In periodes waar er niet zoveel werk is rondom processie rupsen dan kan hij de hoogwerker ook altijd nog verhuren aan andere ondernemers voor andere taken. Op deze manier bouwt hij een zeer succesvol bedrijfje op als freelancer.

Boekhouden

Je wordt natuurlijk zzp’er omdat je bepaald werk ontzettend leuk vindt om te doen. Maar houdt er rekening mee dat je als zzp’er ook andere taken zult moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan boekhouden. Boekhouden is misschien niet het leukste om te doen maar wel essentieel wanneer je werkt als freelancer. Anders kun je in de problemen komen met de belastingdienst.