Tot op heden hebben wij nog nooit iemand gehoord die bladluis in de tuin niet vervelend vind. Deze kleine ongewenste gasten brengen namelijk behoorlijk wat schade aan planten en bloemen. Niet zo gek dus dat we ze liever kwijt dan rijk zijn. Toch zijn ze soms lastiger te weren dan gedacht, al helemaal als je geen chemische producten in wilt zetten. Benieuwd hoe de bladluis op een natuurlijke manier bestreden kan worden. In dit blog een aantal praktische en waardevolle tips!

Andere (on)gewenste gasten aantrekken

De bladluis doet zich graag tegoed aan onze planten en bloemen maar er zijn gelukkig ook genoeg andere insecten die de bladluis een heerlijke maaltijd vinden. Een van de meest waardevolle tips is dan ook andere gasten aantrekken. Wie deze gasten zijn? Onder ander de larven van lieveheersbeestjes, de larven van sluipwespen, sluipwespen zelf, gaasvliegen en oorwurmen. Een aantal van deze gasten zie je misschien ook liever niet in je tuin maar ze zijn wel erg effectief tegen de bladluis. Probeer eerst de bladluis te bestrijden en daarna eventuele ongewenste gasten. Het is even werk maar het is wel de meest natuurlijke oplossing die er bestaat.

Planten met een sterke geur

Nog een oplossing tegen de bladluis zijn planten met een hele sterke geur. Bladluizen zijn misschien dol op planten en bloemen maar zodra deze een sterke geur hebben slaan ze toch liever over. Eventuele opties zijn bijvoorbeeld lavendel, dille, bonenkruid, salie, hysop, uien en knoflook. Het leuke van deze planten in je tuin zetten is dat je er zelf ook nog iets aan hebt. Zo kan je dille, salie, uien en knoflook natuurlijk ook goed in de keuken gebruiken. Lavendel trekt vlinders aan wat in de voorjaar en de zomer zorgt voor een gezellige boel in je tuin.

Weg met mieren

Als het je lukt om mieren uit je tuin te weren zullen de bladluizen ook veel minder hard toeslaan. Mieren gebruiken de bladluizen namelijk voor hun eigen doeleinden. Zo zijn mieren dol op suikers terwijl de bladluis dat juist niet is. Nadat de bladluis het sap uit de plant heeft gedronken schudt hij de suikers als het ware uit zich. Deze suikers worden dan door de mieren verorberd. Ook wel bekend als honingdauw. Ontzettend handig voor de mieren, minder voor ons. Door een lolly of iets anders zoets ver buiten je tuin te leggen zullen de mieren daarmee aan de gang gaan. Dat is meestal nog veel aantrekkelijker voor ze.