Sociaal-economisch

Feiten zijn koppig! Enkele genante cijfers...

De voorbije weken werden we overspoeld door allerlei beweringen over de verdeling van het vermogen van de Belgen. Zo zou een vermogensbelasting of een meerwaardebelasting vooral de ‘werkende’ mensen treffen. Nochtans zijn er heel wat gegevens beschikbaar over de verdeling van inkomen en vermogen! En die vertellen toch iets anders...

De meest recente studie over de verdeling van inkomen en vermogen is gebaseerd op de resultaten van de Household Finance and Consumption Survey (HFCS). Het Household Finance and Consumption Network is een netwerk van onderzoekers, statistici en enquetespecialisten verbonden met de Europese Centrale Bank, de nationale centrale banken, nationale statistische instituten en externe consulenten. De Nationale Bank van België is verantwoordelijk voor de Belgische HFCS.

Lees meer: Feiten zijn koppig! Enkele genante cijfers...

Waarom er iets grondig fout is met BNP als instrument

We publiceren hieronder een zeer interessante grafiek die de contributie per sector toont van het BNP (hier GDP of Gross Domestic Product genoemd) in Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Europa (enkel eurozone). De data tonen aan dat landbouw slechts 1.2% bijdraagt aan de Noord-Amerikaanse economie; in het VK zelfs maar 0.7% terwijl de financiële sector in die landen boven de 30% zit aan hun bijdrage aan het BNP. In Europa (enkel eurozone) is de trend vergelijkbaar. Uit die grafiek zouden we kunnen afleiden dat de banksector 10 maal belangrijker is als landbouw en de financiële sector in zijn geheel 30 keer significanter. Volgens het BNP is dit ook zo maar in de échte wereld niet. Wat zou je immers liever niet hebben in de maatschappij indien je de keuze had: bankiers, hedge fundmanagers uit the City & Wall Street, advocaten of... landbouwers?

Lees meer: Waarom er iets grondig fout is met BNP als instrument

Een paradoxale spaarzaamheid

Waarom helpen de besparingen ons niet uit het moeras? Waarom blijft de staatschuld stijgen terwijl we besparen? Waarom is flexibiliteit + loonmatiging een giftige cocktail voor de welvaart en het welzijn? We geven William Hunt, lid van Groen, een tribune zodat hij zijn scherpe analyse en enkele denkpistes met een breder publiek kan delen. Reacties welkom!

Het zal allemaal anders worden met ons' zei De Wever nadat zijn partij de verkiezingen won. Er zou steeds 'een begroting in evenwicht' neergelegd worden, 'de overheidsschuld zal dichtgereden worden' en het land zou economisch heropleven met de N-VA maar 'het zal pijn doen', er zullen 'zware besparingen' komen, de 'broeksriem zal aangetrokken worden' etc..., dixit De Wever met een standaard conservatief discours in 2014.

Lees meer: Een paradoxale spaarzaamheid

De 62 miljardairs en de waarheid over ongelijkheid

De rijken der aarde kwamen op 20-23 januari bij elkaar voor hun jaarlijkse jamboree op het Wereld Economisch Forum in Davos in Zwitserland. Een aantal toppolitici, bankendirecteurs en zwaargewichten van de multinationals zullen er sleutelonderwerpen, ideeën en strategieën hoe de wereld te regeren bediscussiëren. Dit jaar is het hoofdonderwerp wat de impact van ‘disruptieve technologieën’, robots en artificiële intelligentie op de toekomst van het kapitalisme zal zijn. Het toenemend risico op een nieuwe globale recessie, slechts 8 jaar na de vorige recessie, zal echter ook een gespreksonderwerp zijn.

Lees meer: De 62 miljardairs en de waarheid over ongelijkheid

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven