Share

De massamoord op het Noorse eiland Utoya is van een verbijsterende onmenselijkheid. Ze brengt ons voorbij de grenzen van wat te verdragen en te begrijpen is.

We kunnen slechts tasten naar historische voorgaanden die  ons zouden moeten toelaten om deze verschrikking te duiden. Dit tasten brengt ons bij de allerzwartste bladzijden uit de geschiedenis: die van de systematische liquidatie van mensen omwille van hun politieke of religieuze overtuigingen of etnische afkomst. De concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog of van post-Joegoslavië, de genocide in Rwanda…

Wie had gedacht dat zoiets mogelijk kon zijn in de eenentwintigste eeuw, in een open en verdraagzame samenleving als de Noorse? Juist die openheid maakte Noorwegen kwetsbaar voor het ondenkbare. Juist die openheid geeft ons een bijkomende reden om solidair te zijn met de slachtoffers.  Stuk voor stuk waren zij lid van een politieke jongerenorganisatie die solidariteit, verdraagzaamheid en humanisme hoog in het vaandel draagt. In het teken van hun overtuiging waren zij samen op het eiland Utoya. De aanslag op deze jonge levens is daarom ook een aanslag op deze waarden. Dat was ook de bewuste bedoeling van de moordenaar. Voorafgaand aan zijn daad schreef hij een ‘Europese onafhankelijkheidsverklaring’ van vijftienhonderd bladzijden. Er zit dus systematiek in zijn waanzin. Volgens de advocaat van Breivik wou hij ‘een revolutie veroorzaken in Noorwegen’.

Het beste eerbetoon dat we de jonge slachtoffers kunnen geven is ervoor zorgen dat de zwarte 'revolutie' van Breivik voor geen millimeter bewaarheid wordt. Niet in Noorwegen, en niet in Europa. We moeten duidelijk maken dat er niet kan worden afgedongen op solidariteit, verdraagzaamheid, openheid en humanisme. Breivik heeft helaas tientallen jonge levens weggenomen. De idealen van deze jongeren mogen echter niet geschonden worden. Dat is het enige wat we nog voor hen kunnen doen... allemaal samen!

Rood! roept daarom op om vanavond 24 juli om 22 uur in het Centraal Station van Antwerpen aanwezig te zijn op de wake georganiseerd door Animo, de Vlaamse sociaal-democratische jongerenorganisatie.  

Erik De Bruyn
Woordvoerder Rood!
0475 65 40 73

Hart boven hard

hartbovenhardkleur

18 stellingen

ecosoclogo

Roodlinks RSS feed

Agenda

Geen evenementen

Steun ons financieel

Geef ons een duwtje in de rug en stort een bijdrage op het rekeningnummer van Roodlinks nationaal:

000-3255563-49
IBAN BE97 0003 2555 6349
BIC BPOTBEB1
op naam van
Roodlinks
p/a Kruishofstraat 144 bus 118
2020 Antwerpen

Manifest

linksmoetookdurven